vr. jun 14th, 2024

Op 16 augustus las je op deze website alles over de Elviskapel van ds Fred Omvlee. Op zaterdag 19 augustus was Fred in het Zeeuwse Dishoek voor een Elvis-dienst. De PZC was aanwezig en schreef een uitgebreid artikel. Ook werd een kort video-item gemaakt. Er werd positief op de dienst gereageerd door de 200 bezoekers en de Zeeuwen gaan er van uit dat Fred in 2024 terugkeert! Anton van Dijken reageerde ook meteen enthousiast: “Volgend jaar moeten we Omroep Zeeland zien te strikken voor een interview en een registratie. Het zou prachtige PR voor stichting “Er zit muziek in de kerk” zijn!”

Onderstaande tekst en video zijn afkomstig van de website van de PZC:

“Met alleen zware kost win je geen zieltjes. Je raakt mensen eerder met een gevoelige preek als je je boodschap afwisselt met wat lichtvoetiger repertoire, weet de Elvis-dominee.

Fred Omvlee, al twintig jaar predikant bij de marine, gebruikt het levensverhaal van Elvis Presley om de boodschap van de Heer te brengen. Presley was voor velen de ‘King’, maar hield zijn fans altijd voor dat er ‘maar één Koning is en dat is Jezus’. ,,Ook toen hij binnen korte tijd miljonair was, bleef Elvis onzeker. Hij zocht zijn hele leven steun bij gospels en bleef ze ook zijn hele carrière zingen.” Dat dominee Omvlee het verhaal van zijn muzikale held gebruikt om het verhaal van de Heer op aansprekende wijze voor het voetlicht te brengen, viel zaterdag in de Strandkerk van Dishoek in goede aarde. Een kleine tweehonderd kerkgangers namen deel aan een ideale oecumenische dienst. ,,Moeten we vaker doen”, was de conclusie van veel kerkgangers.

In de ziel raken

Fred Omvlee werd pas fan van Elvis na zijn dood. Hij hoorde aanvankelijk het liefst de ruige, rock & roll van Elvis, de gospels vond hij te zoetsappig. Maar als volwassen geestelijke spraken de gospels hem juist aan. Nadat zijn vader overleed, zag Fred zijn pa en Elvis in een droom. ,,Mijn vader had niets met muziek, maar nu liet hij me weten dat ik iets met Elvis moest doen. Het levensverhaal van Elvis gebruiken om mensen in hun ziel te raken.”

Elvis was zeer getalenteerd en erg ongelukkig. Zijn levensverhaal kan een stuk minder getalenteerde mensen de weg wijzen naar een heel wat minder ongelukkig leven, hoopt de Elvis-dominee. De vijf letters van de naam Elvis heeft de dominee omgezet in handvatten die mensen op koers kunnen houden. De E van energie, de L van liefde (‘koester de liefde’), de V van verslaving, maar ook van verbinding, de I van inspiratie en de S van soul en spiritualiteit.

Die kernwoorden wijzen mensen de weg en waarschuwen hen voor verleidingen die slechts kortstondige vreugde brengen. Ook als het niet helemaal goed gaat in het leven is Gods genade nabij. ,,Ook Elvis viel niet uit Gods hand”, benadrukt Omvlee immer. De dominee verluchtigt zijn diensten weliswaar met gospels en enkele wereldse liederen van zijn muzikale held, maar het blijven wel kerkdiensten met een aantal vaste rituelen.

Organische oecumene

Tijdens het gezamenlijk bidden van het Onze Vader in de katholieke toeristenkerk in Dishoek hoorde de dominee ‘verschillende varianten’ van het gebed. ,,Heel mooi, prachtig oecumenisch.” Veel aangesproken kerkgangers waren het met hem eens. Katholiek of protestant doet er niet toe bij het prijzen van de Heer. Zoals vrijwilliger Herman Drenth de situatie bij de hemelpoort schetst: ,,Achter de rug van Petrus zijn geen 35 deurtjes.”

Veel aanwezigen schaarden zich achter die uitspraak. Ans Slingenberg uit Zoutelande had als Elvis-fan en als lid van een PKN-gemeente genoten van de dienst. Ook man Bert, die de kerk wat minder frequent bezoekt, komt volgend jaar zeker als Omvlee opnieuw zou voorgaan. Bredanaar Peter Speckens, wiens broer vrijwilliger is bij de toeristenkerk, denkt er hetzelfde over.

Als zanger bij een cantorij zou hij het liefst zelf eens met zijn koor deelnemen aan een viering in de toeristenkerk. ,,Met een klein koor is dat niet zo makkelijk in de vakantie. Ik ben bang dat het bij een wens blijft.” Speckens kan gelijk hebben, maar moet ook durven dromen, leerden Elvis en dominee Omvlee hem. 

De ontmoeting van de Elvis- dominee en Zeeuwse kerkgangers (en kerkgangers in Zeeland) beviel van beide kanten. René Heinrichs, die Omvlee als voormalig aalmoezenier kent en vaak voorgaat in de toeristenkerk, gaat er vanuit dat de Elvis-dominee ook volgend jaar de lof van de Heer bezingt in Dishoek.

Door avandijken