wo. apr 17th, 2024

Hoe maak je de kerk zichtbaar en zorg je ervoor dat de media je persberichten plaatsen of beter nog: langskomen bij je events? Via deze blog laten we je graag praktijkvoorbeelden zien. Soms zit t mee en soms niet…vallen en opstaan en: volhouden! Vandaag: Johan Cruyff in de kerk.

Toen Neerlands beroemdste voetballer ooit, op 24 maart 2016 overleed bedachten Anton van Dijken en ds Jaap van den Akker van de Protestantse Wijkgemeente Zoetermeer Noord (Jaap is sinds 2018 de predikant van de Christus Triumfatorkerk in Den Haag) een thema-avond rondom Johan Cruyff. Beiden zijn voetballiefhebbers en bewonderaars van de kunsten van de legendarische nr 14 en zagen mogelijkheden om de kerk positief voor het voetlicht te brengen. Het was niet zo vreemd dat diverse media het persbericht overnamen en voor even stond de Zoetermeerse Ichthuskerk in grote belangstelling van landelijke media.

Eerlijk is eerlijk; het viel niet bij iedereen even goed. Het Algemeen Dagblad kopte: Johan Cruyff in de Kerk en het artikel voedde zelfs speculaties dat beide mannen het plan hadden om Cruyff te gaan vereren in de kerk.

Voor wie bereid was om zich te verdiepen in de echte bedoeling van de thema-avond was er goed nieuws: geen verering maar vooral gesprek over de vraag waarom Cruyff zovelen inspireert en wat zijn leven en werk kan betekenen voor ons, ook in de kerk.

Jaap van den Akker zei er later over: “wat je ook doet, blijf bij jezelf. Wie je ook bewonderd, stel altijd de vraag hoe hij of zij jou dichterbij God brengt.”

Door avandijken

2 gedachte over “De kerk in de Media (1) – Johan Cruyff in de Kerk”
  1. […] overleed in 2016 maar zijn fans zijn hem nog niet vergeten. Anton van Dijken organiseerde ooit een avond in de kerk over Cruijff: “Ik ben een echte Cruijff-fan! Ik bewonder hem en hij heeft echt betekenis in mijn leven. Ik […]

Reacties zijn gesloten.