vr. jun 14th, 2024

Hoe maak je de kerk zichtbaar en zorg je ervoor dat de media je persberichten plaatsen of beter nog: langskomen bij je events? Via deze blog laten we je graag praktijkvoorbeelden zien. Soms zit t mee en soms niet…vallen, opstaan en: volhouden! Vandaag: “Onder de Regenboog”.

Met een groot artikel in het Zoetermeerse Streekblad ontvouwden predikanten Jan en Els van der Wolf van de Protestantse Wijkgemeente Zoetermeer Zuid (PWZZ) hun plannen voor een openluchtdienst, bij de Watertoren, in de wijk Rokkeveen. Deze toren ligt vlakbij het kerkgebouw “De Regenboog” waar PWZZ wekelijks samenkomt. De gelegenheid: het 25 jarig bestaan van “De Regenboog”. Vanmorgen, zondag 25 juni 2023 was het moment daar. Op één van de heetste en zonnigste dagen van juni verzamelden kerkgangers, medewerkers en kijkers van de live-stream zich bij de Watertoren. De dienst had als thema: “Onder de Regenboog”.

Anton van Dijken bekeek de dienst via de live-stream: “wat een mooie kerkdienst met een toepasselijk thema en vooral ook niet te ingewikkeld qua opzet en duur. Eén van de termen die je altijd hoort als het over missionair kerk-zijn gaat is: laagdrempelig en….dat was het, wat mij betreft. Dominee Els met haar leuke zonnehoedje deed mijn missionaire hart meteen sneller kloppen. Ik vond het wel een klein beetje jammer dat Dominee Jan die donkere zonnebril niet even heeft opgezet….Even stoer doen…volgende keer beter?

Inhoudelijk sprong er voor mij één element uit: muziek! Wat was dat prachtig gekozen en ook zo missionair. Misschien zeg je: wat is dan missionaire muziek? Ik denk dat alles draait om associaties. Waar denk je aan bij een bepaald lied? Welk gevoel geeft het je en zie je verbanden met de wereld buiten de kerk? Weet je wat…ik loop ze even door: “Morning Has Broken” van Cat Stevens, die zich later bekeerde tot de Islam. “Ik zal er zijn” van de band Sela is een christelijk lied maar zo sterk verbonden aan voormalig lead-zangeres Kinga Bán die overleed aan kanker. “Rainbow” van Kacy Musgraves, de progressieve en rebelse countryzangeres die de zeer conservatieve Amerikaanse country-scéne op z’n kop zette! “Colors of the Wind” ooit een enorme hit van de afro-Amerikaanse Vanessa Williams, voormalig Miss America die haar titel moest inleveren omdat ze ooit naakt zou hebben geposeerd. Verstoten omdat ze een fout had gemaakt…..Je kunt hele preken houden over deze liedjes en het mooie is…..de buitenwereld kent deze muziek en weet precies waar je het over hebt.

Vanuit stichting “Er Zit Muziek in de Kerk”, die ik mag dienen als voorzitter, proberen we te stimuleren dat kerken en voorgangers moderne muziek in zetten tijdens kerkdiensten, de verhalen vertellen, een link leggen met de Bijbel en verbinding maken met de buitenwereld. Predikanten zoals Jan en Els zijn ons daarin heel erg behulpzaam en daar ben ik heel erg dankbaar voor!”

Door avandijken