ma. jul 22nd, 2024

Op vrijdagavond 27 oktober 2023 was psychiater Dirk de Wachter te gast in het programma “Alleen Elvis Blijft Bestaan”, van de VRT. Aan de hand van zelfgekozen fragmenten ontstaat een gesprek. Anton van Dijken bekeek de uitzending: “Voor mij sprong het gesprekje over de korte animatiefilm “Father and Daughter” er echt uit! Dirk de Wachter zegt: ‘Ik denk dat de hemel hier is. Onze geliefden die zijn gestorven zijn nog bij ons maar realiseer je dat ook de mensen die ons kwaad deden, hier nog zijn. Daar moeten we mee leren omgaan’

Nog boeiender is dat De Wachter met de kijker deelt dat hij deze metafoor gebruikte tijdens een lezing voor een groep theologen. Hij haalt daarbij ook nog een Bijbeltekst aan om aan te tonen dat het Bijbels gezien klopt, wat hij zegt. Ik vermoed dat de groep theologen er best om kon lachen. De manier waarop hij spreekt over de film laat overigens zien dat De Wachter het echt wel serieus meent als hij het over de dood (en het leven daarna) heeft. Als psychiater en arts wordt hij er regelmatig mee geconfronteerd en ook in zijn persoonlijk leven is de dood dichtbij geweest, de afgelopen paar jaar.

De gebruikte metafoor kan een mooie stelling zijn voor een bijeenkomst over het leven (na de dood), het bestaan van de hemel en de uitleg van Bijbelteksten die iets met dit onderwerp te maken hebben”

Dirk de Wachter is een Vlaamse psychiater en schreef diverse boeken zoals “Borderline Times” en “De Kunst van het ongelukkig zijn”. Recent schreef hij het boek “Vertroostingen” over zijn ervaringen tijdens zijn ziekte. Hij geeft regelmatig lezingen in Nederland en België.

“Father and Daughter is een korte Nederlandse animatiefilm uit 2000. De film werd bekroond met een Oscar.

Door avandijken