vr. jun 14th, 2024

Op 11 augustus 2014 overleed acteur Robin Williams. Al snel werd duidelijk dat hij een einde aan zijn leven had gemaakt. Anton van Dijken blikt terug: “het was een enorme schok toen het nieuws over Robin bekend werd. Net zoals velen genoot ik intens van zijn acteerwerk en stonden veel zijn films in mijn lijstje favorieten; The World According To Garp, Dead Poets Society, Awakenings, What Dreams May Come, Patch Adams & Good Will Hunting en dan vergeet ik er ongetwijfeld nog een aantal. What Dreams May Come bekeken we zelfs een keer in de kerk; een film waarover je niet snel uitgepraat raakt.

Over de reden van zijn zelfdoding gingen wilde verhalen; hij zou schulden hebben gehad en lijden aan een verslaving. Pas na zijn overlijden werd de werkelijke reden bekend. In 2020 verscheen de documentaire “Robin’s Wish” waarin duidelijk wordt dat Robin leed aan Lewy-Body-Dementie. Hij had geen idee dat hij de ziekte had maar zat al langere tijd in een proces waarbij zijn leven steeds meer aan het veranderen was, zonder te weten wat hiervan de oorzaak was. In de documentaire komt oa zijn weduwe uitgebreid aan het woord over hoe de laatste maanden en weken voor zijn dood zijn verlopen.

Onlangs bekeek ik documentaire nog eens en wat mij vooral trof was de manier waarop Robin in het leven stond. Hij wilde er graag zijn voor anderen; mensen helpen om minder bang te zijn en zag in dat het leven niet draait om het eigen ik, maar om andere mensen die je ontmoet. Zijn eigen ervaringen, met name de dieptepunten hadden hem inzicht gegeven dat je ego niet belangrijk is maar dat een liefhebbende God en mensen om van te houden, je grootste schatten zijn. Het ontroerde mij, net als Robin mij zo vaak ontroerde in al zijn prachtige films”.

Robin’s Wish is oa te bekijken via Google  

Door avandijken

Een gedachte over “Docu: Robin’s Wish”

Reacties zijn gesloten.