do. sep 12th, 2024

Afgelopen week was de Pools/Franse film “Corpus Christi” op TV te zien. De film uit 2019 won vele filmprijzen en  werd genomineerd voor een Oscar voor beste buitenlandse film. Verder is de film gebaseerd op een waargebeurd verhaal; in de Poolse media is meerdere malen melding gemaakt van mensen die zich uitgaven voor Priester maar dat niet bleken te zijn. Dit gegeven bleek voldoende inspiratie te zijn voor een film.

De film gaat over Daniel die een religieuze ervaring heeft terwijl hij in een jongerengevangenis zit voor moord, maar door zijn criminele achtergrond kan hij zijn droom om priester te worden niet verwezenlijken, ook niet als hij vrijkomt. Hij krijgt werk in een klein dorp, en bij een bezoek aan de plaatselijke kerk doet hij zich voor als priester. Hij ontmoet de pastoor en deze gelooft hem. Hij wordt zelfs gevraagd om even de parochie over te nemen omdat de pastoor moet opgenomen worden voor een medisch probleem. Daniel begint alle taken van een priester uit te voeren, en voelt zich er goed bij. Het dorp wordt echter verdeeld door een trauma uit het verleden, en Daniels bedrog dreigt uit te komen. Bron: wikipedia

Anton van Dijken had best hoge verwachtingen van de film: “Ondanks een heftig begin van de film word je vrij snel in het verhaal gezogen en vraag je je af wat deze Daniel bezielt. Wat drijft hem? In mijn ogen verlangt hij naar verlossing maar raakt hij verstrikt in religieuze vormen of rituelen en machtsmisbruik binnen de kerk. Eens een zondaar, altijd een zondaar, zo lijkt het.

De naïviteit van de dorpelingen waar hij mee te maken heeft is ook opmerkelijk, al schijnt dat in het zeer Katholieke Polen een normaal verschijnsel te zijn dat je gewoon doet wat de Pastoor zegt en zelfs mee gaat in haatdragend gedrag ipv barmhartig te zijn en te vergeven. Het mooie is dan wel weer dat juist de “bedrieger Daniel” daarin een verzoenende rol heeft. Verlossing mag dan voor hem ver weg lijken te zijn, maar hij weet wel anderen te verlossen.

“Corpus Christi” is meer dan geschikt voor een filmavond met nagesprek; neem voor dat laatste vooral de tijd want er zit heel veel in deze film!”

KRO-NCRV schreef een uitgebreide recensie over de film.

De film is oa te bekijken via Pathé Thuis en Cinetree

Door avandijken