vr. mei 24th, 2024

De film “Titanic” uit 1998 brak alle records en won maar liefst 11 oscars. Het concept was even simpel als uniek: verfilm een iconische scheepsramp en voeg een meeslepend liefdesverhaal toe. Regisseur James Cameron deed het en de hoofdrolspelers Leonardo Di Caprio en Kate Winslet werden grote sterren door de film.

Het is vandaag 15 april 2023, deze dag staat ook wel bekend als “Titanic Remembrance Day”. Precies 111 jaar geleden zonk de Titanic naar de zeebodem. Anton van Dijken zag de film vlak na de release: “We waren met een grote groep collega’s en na een gezellig etentje zaten we klaar in de oude Haagse Metropole-bioscoop. De eerste anderhalf uur wordt er nog volop gesproken en gelachen maar als de ramp zich begint te voltrekken wordt de zaal muisstil….Toen ik de volgende dag op mijn werk kwam was letterlijk iedereen nog onder de indruk van deze film; men raakte er niet over uitgepraat. Ik had zoiets nooit eerder meegemaakt. Voor iedereen bleek de beleving van deze ramp (ondanks de romantiek) ook weer anders te zijn. Het maakte voor mij duidelijk dat films heel leerzaam kunnen zijn maar bekijk ze vooral samen en praat over wat je hebt gezien en gehoord! Het voegt iets toe aan de beleving van een film.

Het enorme succes van de film zorgt ervoor dat er regelmatig nieuwe versies van de film verschenen. Zo werd In 2012 werd een 3D-versie gemaakt en dit jaar bestaat de film 25 jaar en was hij in februari opnieuw in de Nederlandse bioscopen te zien.

Door avandijken