vr. jun 14th, 2024

Op 3 en 4 mei worden diverse films uitgezonden over de Tweede Wereldoorlog. Kun je deze films beschouwen als waardevol historisch materiaal of is het puur amusement? Anton van Dijken: “Ik hou van geschiedenis en dat maakt het wellicht makkelijker om dergelijke films te bekijken. Volgens mij zijn er drie dingen belangrijk; oorlogsfilms zijn bijna altijd gebaseerd op de waarheid, ze leren je iets over menselijk gedrag en ze roepen altijd vragen op. Bekijk ze dus altijd samen! Niet zelden ontstaat er een goed gesprek over goed en kwaad.”

Anton koos zes films uit die gebaseerd zijn op ware gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog:

Midway (2019) – De film is gebaseerd op de Aanval op Pearl Harbor en de daaropvolgende Slag bij Midway tijdens de Tweede Wereldoorlog. Te zien op woensdag 3 mei bij RTL-7 om 20:25.

Valkyrie (2008) – De film gaat over het complot van 20 juli 1944 waarin een moordaanslag op Adolf Hitler werd gepleegd. Te zien op woensdag 3 mei bij RTL-7 om 23:05.

A Bridge Too Far (1977) – De film gaat over Operatie Market Garden en met name om de Slag om Arnhem in de Tweede Wereldoorlog, waarmee een begin werd gemaakt met de bevrijding van Nederland boven de rivieren. Te zien op donderdag 4 mei bij RTL-7 om 20:03.

Dunkirk (2017) – De film gaat over Operatie Dynamo, de evacuatie van de British Expeditionary Force met troepen uit België en Frankrijk van het strand bij Duinkerke tijdens de Tweede Wereldoorlog. Te zien op donderdag 4 mei bij Veronica om 20:30.

De Slag om de Schelde (2020) – De Slag om de Schelde was een militaire operatie in het noorden van België en het zuidwesten van Nederland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Deze slag was de grootste operatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. De geallieerden wilden de Scheldemonding vrij maken van strijdkrachten van nazi-Duitsland zodat Antwerpen de belangrijke geallieerde aanvoerhaven zou worden voor de geallieerde legers. Te zien op donderdag 4 mei op NPO-3 om 20:35.

Schindler’s List (1993) – De film is gebaseerd op de rol die de Duitse zakenman Oskar Schindler speelde in de Tweede Wereldoorlog. Deze industrieel redde het leven van 1100 Joden uit Polen en Tsjechoslowakije van de Holocaust, door ze op een lijst te zetten van werknemers in zijn fabriek die om die reden beschermd dienden te worden. Te zien op donderdag 4 mei bij Veronica om 22:30.

Door avandijken