vr. mei 24th, 2024

Op 22 mei 1907 wordt Georges Remi geboren. Later wordt hij bekend als de striptekenaar Hergé die in 1929 zijn eerste strip “Kuifje en Bobbie” maakt. De rest is geschiedenis… Hergé maakt 24 stripboeken over Kuifje en deze worden tot op de dag van vandaag gelezen en zijn in vele talen uitgebracht. Van Kuifje werden ook een TV-serie en een film gemaakt.

Anton van Dijken is al heel lang fan: “Het leuke van de Kuifje-strips is dat ze zich afspelen in een ander tijdperk. Het zet je altijd weer even aan het denken….Waar gaat de reis nu weer heen? Kuifje werkte als verslaggever en was om die reden vaak op pad en beleefde allerlei avonturen. De humoristische inbreng van met name de detectives Jansen en Janssen en kapitein Haddock relativeren de vaak hele serieuze problemen waar Kuifje voor komt te staan. Ik merkte dat ik in mijn ontwikkeling als tiener en jongvolwassene heel veel van Kuifje’s avonturen heb geleerd.”

Hergé werd overigens regelmatig bekritiseerd en aangevallen; zo werd hem racisme en facisme verweten en werd hij een collaborateur genoemd vanwege karakters of verhaallijnen die hij in de strips gebruikte. Hij is zelfs meerdere malen opgepakt, opgesloten en verhoord. De verhalen van Kuifje zouden uitstekend kunnen dienen als onderwerp voor een serie gesprekken over wat geschiedenis en geloof met elkaar te makken hebben.

Anton gebruikte Kuifje ook al eens als inspiratiebron bij een vesper ihkv de Stille Week voor Pasen. Dat kun je hier lezen!

Door avandijken