vr. mei 24th, 2024
Gezamenlijk schrijven, je ziet het steeds vaker. Schrijven met een groep, soms vrij, soms rondom een thema. Het zorgt voor verbinding, begrip, kennis en soms word je er ook echt wijzer van. Anton van Dijken deed mee aan het online schrijfproject van de Protestantse Wijkgemeente Zoetermeer-Noord in 2020: “Aan de hand van teksten, liederen en gedichten van en geïnspireerd op werk van theoloog Dietrich Bonhoeffer, schreven we met een groep tijdens de 40dagentijd. Elke dag weer een andere bijdrage van één van ons, online. Ik mocht er vier schrijven. Vandaag: het verleden.
“Het verleden is een vreemd land, waar men de dingen anders doet….” De Australische TV-serie “A Place To Call Home” begint met deze pakkende quote van L.P. Hartley. De serie vertelt het verhaal van Sarah Adams, een vrouw, die zich door haar huwelijk heeft bekeerd tot het Jodendom, het vrouwenkamp Ravensbruck heeft overleefd en leeft met de trauma’s die haar zijn overkomen.

Het gedicht “verleden” van Corrie Kopmels deed mij denken aan een scéne waarin zij haar partner George vertelt dat zij, jaren na de oorlog, oog in oog kwam te staan met één van de kampbeulen uit het vrouwenkamp, Frieda. Het brengt herinneringen boven bij Sarah.

In de scéne zie ik angst, verdriet, pijn en boosheid maar ik zie ook liefde en bezorgdheid. Dezelfde emoties vind ik in dit gedicht….

Door avandijken

Een gedachte over ““Het verleden is een vreemd land, waar men de dingen anders doet….” – Een schrijfproject (1)”
  1. […] ook de blogs die Anton schreef over De kerk in de Media (2) – A Place To Call Home en “Het verleden is een vreemd land, waar men de dingen anders doet….” – Een schrijfproject (1) Internetkerk Mijnkerk.nl besteedde ook aandacht aan de serie en creëerde en speciale trailer met […]

Reacties zijn gesloten.