vr. jun 14th, 2024

Op dinsdag 11 juni is de documentaire “Hallelujah – Leonard Cohen, a Journey, a Song” te zien op NPO-2 (22:35). Anton van Dijken: “Deze docu beloofd een inkijkje in de leefwereld van een intrigerend mens. Zijn wereldberoemde lied “Hallelujah” is hierbij de leidraad. Meerdere versies van dit lied staan in vele hitlijsten, zoals bijvoorbeeld de NPO Radio 2 Top 2000. “Hallelujah” wordt bovendien sinds dag één geassocieerd met de Top2000kerkdiensten en staat altijd hoog op de stemlijstjes.

Theologen verdiepten zich in het lied en zochten naar de exacte betekenis omdat het vol staat met (mogelijke) verwijzingen naar verschillende Bijbelse taferelen. Leonard Cohen zei er zelf ooit over: ‘Er bestaan veel hallelujahs en de ongeschonden en kapotte zijn evenveel waard. Het is een verlangen om mijn geloof te bekrachtigen. Niet op een formele religieuze manier, maar met enthousiasme en emotie.’

Je zou kunnen zeggen dat Leonard Cohen vooral enthousiasme en emotie wilde gebruiken om mensen te bereiken. Dat spreekt mij aan; een getuigenis van je persoonlijk geloof hoeft niet over te lopen van vrome teksten en mooie vergezichten. Laat zien en horen hoe een leven met God jou persoonlijk raakt en beïnvloed. Gebruik wegen die mensen kennen; popmuziek is herkenbaar en spreekt veel mensen aan. Wees eerlijk in je taalgebruik maar vooral niet heel erg formeel; humor en blijdschap zetten mensen in beweging en kan ze dichterbij God brengen.”

Top2000kerkdienst is een initiatief van Stichting “Er zit Muziek in de kerk”. Deze stichting heeft als doel om het gebruik van van popmuziek in kerkdiensten, vieringen, en andere kerkelijke activiteiten te stimuleren en is bekend van initiatieven als de Elviskapel, De Heillige Herrie Adventskalender, 40 Dagen Heilige Herrie en Pop op Zondag. De stichting werkt voor diverse initiatieven ook samen met Heilige Herrie.

Deze blog is ook gepubliceerd op de website Top2000kerkdienst.nl

Door avandijken