wo. apr 17th, 2024

Veel films, series en muziekprogamma’s kunnen een inspiratiebron zijn voor missionair werk. Anton van Dijken stelde een lijstje samen met kijktips: “Tijdens de de feestdagen is er meer dan genoeg te zien op TV en online maar een aantal films, series en muziekprogramma’s mag je zeker niet missen!”

December 2023 – Seizoen 3 van “The Chosen”.
Sinds zondag 17 december 2023 is het derde seizoen van de TV-serie “The Chosen” online te bekijken via NPO Start.  De eerste twee seizoenen zien nu nog alleen beschikbaar via NPO Start Plus.

“The Chosen” gaat over het leven van Jezus en wordt op hedendaagse wijze opnieuw verteld, vanuit het perspectief en de levens van de mensen om Jezus heen.  De serie is inmiddels wereldwijd in 156 landen te zien, wordt volledig gefinancierd dmv crowdfunding en er zijn inmiddels drie seizoenen gemaakt; dat moeten er uiteindelijk zeven worden. Op dit moment wordt er gewerkt aan het vierde seizoen. Check ook de website van de EO!

Anton van Dijken volgt de ontwikkelingen rondom “The Chosen”: “Een heel sterke missionaire pijler is het feit dat kerken de serie gratis kunnen vertonen. De samenwerking met Jesus.net biedt volgens mij ook de nodige mogelijkheden. Ik ben erg benieuwd wat de impact van “The Chosen” zal zijn in Nederland!

Lees hier wat Anton eerder schreef over seizoen 1.  We blijven onze bezoekers natuurlijk op de hoogte houden over “The Chosen”. Veel actuele informatie staat ook op de Nederlandse website!

24 december Kerstavond 23:50 VRT Canvas – “The Fisher King”
Op de late kerstavond, zeg maar gerust in de kerstnacht is de komische fantasiefilm “The Fisher King” te zien. De hoofdrollen zijn voor Jeff Bridges (Jack Lucas) en de altijd onnavolgbare Robin Williams (Parry). De vriendschap tussen Jack en Parry is de rode draad door deze film. Jack, een arrogante radiomaker die denkt dat hij alles kan maken en Parry, de “gestoorde” zwerver komen elkaar tegen op het moment dat Jack een einde aan zijn leven wil maken. Parry red hem en hun gezamenlijke avontuur begint.

24 december Kerstavond 23:30 BBC-2 – “Nine to Five”
De film “Nine to Five” was het filmdebuut van zangeres Dolly Parton en zij zong ook de titelsong. De film gaat over drie secretaresses die het seksistische gedrag van hun baas zat zijn en ze bedenken een plan om hem tot inkeer te brengen. De song “Nine to Five” heeft regelmatig in de Nederlandse Top 2000 gestaan; de hoogste notering was in 2020, op plek 710.

25 december Eerste Kerstdag 20:30 SBS-9 “Hachi”
De film “Hachi” is gebaseerd op het ware verhaal van de hond Hachiko, een Akita die in Japan grote bekendheid verwierf door het feit dat hij na de dood van zijn baasje negen jaar lang wachtte op zijn terugkeer bij het treinstation Shibuya in Tokio. Richard Gere speelt de hoofdrol in deze hartverwarmende film.

25 december Eerste Kerstdag 21:50 VRT Canvas Dolly Parton: Here I Am
De onbetwiste koningin van de countrymuziek, levende legende Dolly Parton, heeft een van de meest glansrijke carrières gehad van alle levende muzikanten. Dolly schetst een beeld van haar dierbaarste herinneringen, haar invloeden en het traject dat ze heeft afgelegd. En we krijgen een antwoord op de vraag hoe haar legendarische talent haar zo succesvol en geliefd heeft gemaakt. Een openhartige Dolly en uitzonderlijke archiefbeelden van concerten en interviews getuigen van de manier waarop de artieste ontelbare anderen heeft geïnspireerd. We komen te weten hoe ze klein en nederig begon en welke zangers, zangeressen en singer-songwriters haar hebben geïnspireerd. Ook haar fans komen aan bod, waaronder enkele absolute beroemdheden.

Dolly Parton staat met meerdere songs in de Top 2000 van 2023.

Vanaf 27 december elke woensdagavond 20:00 ONS – “Commissaris Rex”
Hij is de trots van het Weense politiekorps: de trouwe politiehond Kommissar Rex, de speurneus die zich in elke zaak vastbijt. Nadat zijn baas bij een schietpartij om het leven komt, wordt Rex toegewezen aan rechercheur Richie Moser. Maar de dood van zijn baasje heeft Rex zwaar getraumatiseerd en Moser moet alles uit de kast trekken om de herdershond er weer bovenop te helpen. Wanneer dat eenmaal is gelukt, blijken Moser en Rex een effectief duo in de misdaadbestrijding. Rex helpt zijn baasje bij het opsporen van drugs, wapens, lijken en verdachten.

De TV-serie was een grote hit op de Nederlandse televisie, in de jaren 90; er ontstond een enorme vraag naar Duitse herders. Fokkers noemden het ook wel het “Commissaris Rex effect”.

30 december 20:00 en 22:00 BBC-2 Muziek van Burt Bacharach & Tina Turner
In 2023 overleden twee legendes uit de muziekwereld. Op 8 februari overleed Burt Bacharach, die talloze songs schreef en produceerde voor bekende artiesten. In Nederland was hij vooral bekend door zijn samenwerking met Trijntje Oosterhuis die twee succesvolle CD’s maakte met zijn muziek. Tina Turner overleed op 24 mei. Haar leven werd lang gedomineerd door geweld en mishandeling, zowel tijdens haar jeugd als in haar huwelijk. In de jaren 80 brak ze door als solo-artiest en maakte meerdere comebacks. De zangeres heeft negen songs in de Top 2000 van 2023 staan.

De BBC zend op 30 december een ode uit aan Bacharach en een registratie van het concert van Turner is de Arnhemse Gelredome in 2009.

31 december Oudjaar 21:21 NPO – De Beentjes van Sint-Hildegard
Het filmdebuut van cabaretier Herman Finkers is een verhaal over hoe liefde kan bloeien wanneer je elkaar de ruimte geeft. Finkers tegenspeelster is de ervaren actrice Johanna ter Steege. Finkers bewerkte het oorspronkelijk Tsjechische script tot een humoristisch verhaal waarin bijna volledig in het Twents wordt gesproken.

2 januari 2024 SBS-9 20:30 “Spotlight”
Spotlight vertelt het waargebeurde verhaal over het verslag van The Boston Globe over diverse seksschandalen binnen de katholieke gemeenschap in Massachusetts in 2001. De onderzoeksafdeling ‘Spotlight’ van The Boston Globe wordt ingezet hier verslag van te doen, maar de zaak blijkt groter en ingewikkelder dan gedacht: tijdens de zoektocht naar de waarheid raken ze verwikkeld in een politiek spel waarin ze ontdekken dat niet alle betrokken partijen hetzelfde belang hebben. Het onderzoek werd uiteindelijk één van de grootste schandalen uit in de Amerikaanse geschiedenis. The Boston Globe ontving in 2003 de Pulitzer prijs voor deze journalistieke daad. Spotlight won de oscar® voor beste film. Een indrukwekkend en op waarheid gebaseerd verhaal met een absolute sterrencast Bestaande uit onder anderen Rachel Mcadams, Liev Schreiber, Mark Ruffalo, Michael Keaton En Stanley Tucci.

 

Door avandijken