vr. jun 14th, 2024

“Downton Abbey”, wie kent het beroemde kostuumdrama niet? Zelfs de Obama’s bleven thuis voor de belevenissen van de familie Crawley! Wat maakt de serie zo bijzonder? Anton van Dijken: “voor mij begint het altijd met interesse in geschiedenis. Downton werd destijds in de publiciteit gebracht met een verhaallijn vanuit de ramp met de Titanic in 1912 (die kennen we allemaal, natuurlijk) en dat maakte het al interessant; de beoogde erfgenaam en aanstaande schoonzoon van Lord Grantham sterft tijdens de eerste reis van het iconische schip en de vraag is: hoe nu verder? Lord Grantham heeft alleen drie dochters, die wettelijk gezien niet kunnen erven.”

De serie, die zes zeer succesvolle seizoenen kende, zoomt in op meer historische gebeurtenissen zoals de Eerste Wereldoorlog en de Spaanse griep pandemie van 1918 maar ook vrouwenrechten (oa stemrecht) krijgen volop aandacht, al is het uiteindelijk de sterrencast die de meeste aandacht trekt en de serie wereldberoemd maakt. Vooral de interactie tussen Lord Grantham (Hugh de Bonneville) en zijn moeder, de Dowager Countess of Downton Abbey (Maggie Smith) geven de serie iets extra’s. Een andere grote succesfactor is Highclere Castle, het landgoed dat als decor van de serie wordt gebruikt. In de TV-serie worden ook een aantal gebeurtenissen verwerkt, die daadwerkelijk op Highclere Castle zijn gebeurd.

Na de serie zijn er nog twee succesvolle bioscoopfilms gemaakt en de geruchten worden steeds sterker dat er mogelijk een zevende seizoen van de TV-serie gemaakt gaat worden! Hoe dan ook: vanaf dinsdag 30 januari zendt KRO-NCRV de gehele serie weer opnieuw uit, op werkdagen tussen 17:00 en 18:00 op NPO-2; het is maar dat je het even weet…. voor liefhebbers maar ook voor nieuwe kijkers!

Door avandijken